Hervormde Gemeente Wateringen

  (Wateringen, Kwintsheul en Wateringse Veld)

 

 

 

 

 

Kerkdiensten in De Smidse en de Pleinkerk

Zondag 29 september 2024
10.00 uur:  Ds. A.A. van den Berg uit Heinenoord
Dienstdoende ouderling: Mevr. Esther Wubben

19.00 uur: Dhr. Arjen van Wijk uit Bergschenhoek (Jongerendienst)
Dienstdoende ouderling: Mevr. Esther Wubben

De jongerendienst heeft als thema: “GIRAFFES, GOD EN IK”. Voorganger is missionairwerker dhr. Arjen van Wijk, die tevens de muziek verzorgt. Vanaf 17.30 uur is er gelegenheid om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen. Daarvoor kun je je opgeven bij Gesina.

Zondag 6 oktober 2024 (Deze dienst wordt gehouden in De Smidse)
10.00 uur: Ds. D. Wolters uit Amsterdam  Heilig Avondmaal en Focusdienst
Dienstdoende ouderling: Dhr. Teus van der Plaat

19.00 uur: Ds. F.J. van Harten uit Den Haag (Deze dienst wordt gehouden in de Pleinkerk)
Dienstdoende ouderling: Dhr. Teus van der Plaat

In de avonddienst zal dominee Van Harten uit Scheveningen voorgaan. Aangezien de avonddienst na het HA altijd een zangdienst is en het nu ook Israëlzondag is, is aan dominee Van Harten gevraagd daar rekening mee te houden. Hij heeft beloofd er een mooie dienst van te maken.
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een mooie zangdienst. Want in de kerk betekent ook weer  begeleiding op ons fraaie orgel dat, na maanden, uit het plastic is gehaald en waarop Jan van Westenbrugge dus weer naar hartenlust kan musiceren.

 

Berichten van ds. Jan Henzen

 In memoriam I
Op donderdag 5 september jl. overleed op de leeftijd van 93 jaar mevrouw Cornelia Rinkje (Corrie) Valenti Pettino-van der Klok. Vele jaren woonde zij samen met haar man Antonio in de Prins Hendrikstraat te Wateringen, maar eind vorig jaar werd ze vanwege een voortschrijdende dementie opgenomen in De Kreek te ’s-Gravenzande. Dit laatste betekende trouwens niet dat er geen (goed) gesprek met Corrie mogelijk was, integendeel, zij werd in de steek gelaten door haar korte termijn geheugen, maar verder was het dezelfde schrandere vrouw (Na de MULO de Kweekschool gedaan en op verschillende wijzen in het onderwijs ook werkzaam geweest) die ik in december 2011 heb leren kennen. De paar keer dat ik haar nog in De Kreek bezocht, vroeg zij zich dan ook regelmatig hardop af wat nou toch de reden was van haar verblijf buiten Wateringen. Verder schikte zij zich naar de situatie zoals die nu eenmaal was en was ze zowel voor medebewoners als voor verzorgenden een prettige vrouw om mee om te gaan. Aan haar tweede doopnaam ‘Rinkje’ is duidelijk op te maken dat ze een ‘volbloed’ Friezin (Harlingen) was, terwijl haar achternaam ‘verraadt’ dat ze een man van Italiaanse afkomst getrouwd is. Met Sicilië, het eiland waar Antonio is geboren en getogen, is altijd een hechte en warme band gebleven en gingen zij daar tot enkele jaren geleden tenminste jaarlijks naartoe. Uit het huwelijk zijn twee jongens (Sebastiano en Nino) en een meisje (Gepke) geboren. Groot verdriet in het leven van Corrie, Antonio en ook Gepke was dat hun oudste zoontje op de leeftijd van 6 maanden overleed, terwijl Nino op 9-jarige leeftijd op weg naar school verongelukte bij het oversteken van de Erasmusweg. Dit alles gaf zij als reden aan van het feit dat ze dan nog zeker wel gelovig, maar geen kerkganger meer was (‘Daar zie ik alles weer voor me…’). Ondanks dit alles zijn Corrie en Antonio altijd sociaal betrokken mensen gebleven in buurt en vriendenkring en vonden ze veel vreugde in hun dochter (,schoonzoon Jan) en de kleinkinderen Floris en Sophie. Op maandag 16 september namen we afscheid van haar in De Waterheul in Wateringen, gedachten we haar op verschillende wijzen en zochten we troost in Bijbelwoorden en bij God. Dat Cornelia Rinkje Valenti Pettino-van der Klok mag rusten in Gods vrede. En dat de Here God Antonio, Gepke en Jan en de kleinkinderen liefdevol en troostend nabij zal zijn.

In memoriam II
Op donderdag 5 september jl. overleed op de  leeftijd van 78 jaar de heer Johannes Pieter (Hans) Roobol. Hij woonde samen met zijn vrouw Marga in een ruim appartement aan de Van Vredenburchweg te Rijswijk. Geboren en getogen in een groot gezin in tuindersdorp Wateringen lag het min of meer voor de hand dat Hans in deze sector aan het werk zou gaan. Dat heeft hij 15 jaar gedaan, waarna hij bij de PTT in dienst ging als postbesteller. Als hij zijn ronde gedaan had, ging hij alsnog in de tuin aan het werk om nog wat bij te verdienen. Hans trouwde in 1973 met Marga van Noord en uit het huwelijk werden 3 zonen geboren. Met z’n vijven vormden ze een fijn gezin dat in de loop van de tijd werd uitgebreid met schoondochters en 3 kleinkinderen. Verdrietig was dat rond 1999 bij Hans een kwaadaardige tumor werd ontdekt in één van zijn amandelen en dat er later uitzaaiingen bleken te zijn in hals en wang. Ingrijpende operaties volgden, ook geslaagde plastisch chirurgische-, maar de littekens bleven in zijn gezicht altijd zichtbaar. Hans en Marga hoorden bij de Hervormde kerk van Wateringen en ze waren gelovig, maar regelmatige kerkgangers waren ze niet. Hier kwam verandering in toen ze in 2019 op de laatste zondag van het kerkelijk jaar in een dienst waren, waar onder andere zwager Loes Hollaar werd herdacht en geraakt werden door liederen en preek. Sindsdien gingen ze regelmatig op naar Gods huis, al werd de regelmaat al in maart 2020 vanwege Corona doorbroken. Mede door beider kwetsbaarheid op het gebied van de gezondheid werd de fysieke kerkgang niet meer opgepakt, maar volgden ze trouw en aandachtig de diensten via de livestream. Afgelopen zomer ging de gezondheid van Hans achteruit en kreeg hij klachten die leken te wijzen op een hernia. Naar aanleiding van onderzoek kwam halverwege augustus aan het licht dat een agressieve tumor in de hersenen de oorzaak was en overleed Hans binnen 3 weken. Op woensdag 11 september namen we afscheid van hem in de aula van Crematorium Eikelenburg te Rijswijk. In de overweging stond Psalm 23 centraal en dan in het bijzonder de vraag naar de betekenis van die eerste woorden: ‘De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets…’. Dat Johannes Pieter Roobol rusten mag in vrede. En dat de Here God Marga, de kinderen en de kleinkinderen liefdevol en troostend nabij zal zijn.

Kanttekening uit Wemeldinge
In verband met de vakantie van collega ds. Schoone is mij door de beide families van de overledenen gevraagd een bijdrage te leveren aan het afscheid. Omdat ik hiervoor tijd vrijmaken kon en de overledenen goed heb gekend, ben ik hier positief op ingegaan. Ik zie dit echter als uitzonderingen vanwege de situatie en laat het verdere pastoraat graag en met een gerust hart over aan mijn collega ds. Bart Schoone, die momenteel met vakantie is. 

J. Henzen

 

Overige berichten

Inzage begroting 2025 van de diaconie
Overeenkomstig de bepalingen van de kerkorde ligt de begroting 2025 van de diaconie voor u ter inzage in de week van 1 t/m 8 oktober a.s. U kunt hiervoor desgewenst een afspraak maken met de diaconaal rentmeester Miranda Bennink.


Agenda 26 september t/m 6 oktober (overgenomen uit de agenda van de kerkapp)
Heeft u een activiteit die niet in de kerkapp staat maar die u wel genoemd wil hebben in dit blad, dan kunt u deze doorgeven aan de scriba, email; scriba@plein5.nl

  • Donderdag 26 september, 19.30 uur – Bijbelgesprekskring
  • Dinsdag 1 oktober,18.30 uur –  Q-time
  • Dinsdag 1 oktober, 19.30 uur – Gesprekskring ‘Geloof en maatschappij’
  • Donderdag 3 oktober, 18.30 uur – Belijdeniscatechese

Let op: Woensdag 20 november, 19.30 uur – Gemeente-avond


Israëlzondag
In 1949 stelde de hervormde synode een Israëlzondag in, net na de Tweede Wereldoorlog en de vestiging van de staat Israël. Er zijn drie motieven voor zo’n aparte markering in het kerkelijk jaar: gestalte geven aan de liefde voor het volk Israël, bezinning op de relatie van de  kerk met Israël en gebed voor het volk Israël. In dienen, leren en vieren zoekt de kerk de relatie met het Joodse volk. Eerst stelde de hervormde synode voor om de Israëlzondag te laten vallen op de zondag vóór de Grote Verzoendag, maar vanaf 1950 is er een vaste zondag in het jaar: de eerste zondag in oktober omdat in die periode de grote feesten in het jodendom vallen:  Nieuwjaarsdag, Grote Verzoendag, Loofhutten. In 1984 wordt van gereformeerde zijde officieel de Israëlzondag ingesteld. (tekst: website PKN)

Psalm 122 vers 3

Bidt heil toe aan dit Vredesoord:
dat die u mint bevredigd zij,
dat vrede in uw wallen zij,
gezegend zij uw muur en poort !
Jeruzalem, dat ik bemin,
wij treden uwe poorten in
om u met vrede te ontmoeten !
Om al mijn broeders binnen u,
om ’s Heeren tempel wil ik u,
o stad van God, met vrede groeten.

Christine Bosma, scriba