Hervormde Gemeente Wateringen 

   (Wateringen, Kwintsheul en Wateringse Veld)

 

 

 

 

Kerkdiensten

Zondag 24 maart 2024 (7e Lijdenszondag, Palmzondag)
10.00 uur: Ds. D. Wolters uit Amsterdam (Focus- / Gezins-dienst m.m.v. Kinderkoor ‘Friends’)
Dienstdoende ouderling: Dhr. Teus van der Plaat

19.00 uur: Ds. K. Hage uit ‘s-Gravenzande
Dienstdoende ouderling: Dhr. Teus van der Plaat

Vrijdag 29 Maart 2024 (Goede Vrijdag)
19.00 uur: Ds. B. Schoone uit Poeldijk (Heilig Avondmaal)
Dienstdoende ouderling: Dhr. Teus van der Plaat

 

Een pleinpraatje

Voorgaan in kerkdiensten
Ondergetekende prijst zich gelukkig dat hij nog steeds mag en kan voorgaan in kerkdiensten. Ik vind het heerlijk! Het voorgaan zelf maar ook de voorbereiding van de dienst. Nu is het wel zo dat het aantal kerkdiensten dat in mijn agenda vermeld staat wel minder wordt. Dat komt vooralsnog gelukkig niet omdat ik minder gevraagd word, maar het heeft te maken met het feit dat in veel gemeenten waar ik kom de avonddiensten worden of zijn afgeschaft. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant ook wel weer begrijpelijk. Het aantal kerkgangers in een avonddienst is soms minimaal. Voor de predikant is dat niet prettig en wellicht voor de weinige kerkgangers is het ook niet fijn – al kan het intieme ook wel weer z’n charme hebben.
Maar zie, dan blijkt dat via de streaming de avonddienst dan toch wel weer door een groot aantal mensen bekeken wordt. Wat doen we? Afschaffen of behouden? U mag het zeggen.

Pastoraat
Dit keer heb ik geen meldingen van ziekenhuisopnames of ernstig zieken. Geen nieuws is dus goed nieuws.

Ten slotte:
Een hartelijke groet van Ds. Bart Schoone


Berichten

Bij de diensten
Met Palmzondag begint de zogenaamde Stille Week, de week voor Pasen. Het zijn dagen  die ons op een indringende manier stilzetten bij de weg van Christus omdat ze aansluiten bij  de laatste week die Christus doorbracht in Jeruzalem.
Palmzondagmorgen is weer een focusdienst, hierin zal voorgaan onze “focus-begeleider” Ds. D.  Wolters uit Amsterdam. Deze dienst zal worden opgeluisterd door het kinderkoor “Friends”, uit Valkenburg (Z-H) o.l.v.  Marianne van der Plas.
U bent allen, groot en klein, van harte welkom! 

In de avonddienst verwelkomen we Ds. K. Hage uit ’s-Gravenzande.

Op Goede Vrijdag 29 maart a.s. is er om 19 uur een dienst in onze kerk. Het Heilig  Avondmaal zal dan worden bediend. Voorganger is Ds. B. Schoone uit Poeldijk. 


Paaslunch
1e Paasdag zal er geen paasontbijt zijn. Wel is er dit jaar voor het eerst, aansluitend aan de koffie na de morgendienst, een paaslunch. Bij mooi weer kunnen we heerlijk in de tuin  zitten, als het weer slechter is kunnen we in de Smidse terecht.
U kunt zich opgeven voor de lunch bij Truus Nugteren (0174-293932) of via de intekenlijst  onder de toren. 


Gemeenteavond woensdag 10 april 2024
Voor alle gemeenteleden die zich betrokken voelen bij onze gemeente is er in de kerk een gemeenteavond van 20.00 uur tot 22.00 uur. Op deze avond zal met u van gedachten worden gewisseld hoe de kerk weer ingericht kan worden als de aardwarmte en de vloerverwarming zijn aangelegd.
Ook willen we u meenemen in het traject van “het beroepen van een nieuwe predikant”. We stellen uw mening en ideeën zeer op prijs!

Maak dus van deze gelegenheid gebruik en KOM woensdag 10 april a.s! 

Christine Bosma, scriba


Agenda 21 t/m 28 maart 2024 (overgenomen uit de agenda van de kerkapp)

  • 26 maart: Bidden voor vervolgde Christenen 9.30 uur Voorzaal
  • 26 maart: Q-time 18 uur tot 19.15 uur Archiefzaal
  • 27 maart: Vrouwenkring 09.30 tot 11.30 uur Kerk/Smidse


Vespervieringen
Voor wie behoefte heeft aan stilte en momenten van samenzijn in de Stille week, zijn er vespervieringen op maandag 25 maart in de Pleinkerk, op dinsdag 26 maart in De Lichtbron en woensdag 27 maart in de Andreaskerk in Kwintsheul.  Steeds om 19.30 uur.  Een vesper is een bijeenkomst met christenen, waarbij leken de leiding hebben.
Er zijn programmaboekjes voor deze avonden.
Dit jaar zullen de vespers ook worden uitgezonden via de bekende kanalen Pleinkerk en Lichtbron met beeld, vanuit de  Andreaskerk alleen met geluid.

Allen van harte welkom! 

Ank van Lier, Frans Dieleman en Ed van der Schoor


Open Doors wateringen 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul. 

Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. Ook vielen er gewonden.
De Turkse autoriteiten reageerden snel en arresteerden zondagavond laat twee verdachten, terwijl bij alle kerken in de stad de politie voor bescherming kwam. Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de aangehouden personen een Rus en een Tadzjiek, gelieerd aan de Islamitische Staat (IS).  

Vaker doelwit
De nieuwsdienst Amaq, spreekbuis van IS, verklaarde dat de aanval was uitgevoerd als reactie op een oproep van IS-leiders om Joden en christenen aan te vallen. De katholieke kerk, gebouwd in 1698, is al vaker aangevallen. In 2006 stonden de kreet ‘Katholieken wegwezen’ op de muur gekalkt en in 2015 werd er een molotovcocktail in de tuin van de kerk gegooid.
Veel Turkse functionarissen hebben hun medeleven betuigd, onder wie president Erdoğan. De Turkse president belde persoonlijk naar de dienstdoende priester van Santa Maria, pater Anton Bulai. Leiders in de katholieke gemeenschap van Istanbul zijn dankbaar dat de autoriteiten snel hebben gereageerd en hun medeleven hebben betuigd.
Michael Bosch, onderzoeker bij Open Doors, zei dat de aanval de christelijke gemeenschap heeft geschokt, “Veel christenen maken zich zorgen over hun eigen veiligheid. In december vorig jaar arresteerden de autoriteiten 32 mensen die tot IS zouden behoren. Deze aanval, opgeëist door IS, laat zien dat het geen loos dreigement was.”

Wilt u voor deze en andere vervolgde christenen bidden? Kom dan op dinsdag 26 maart om 9.30 uur naar de voorzaal van de kerk. Iedereen is welkom! 

Namens de werkgroep Open Doors, 

Marion van der Plaat, tel. 06 242 080 73