Hervormde Gemeente Wateringen
(Wateringen, Kwintsheul en Wateringse Veld)
Kerkdiensten
Zondag 18 mei 2025
10.00 uur: Ds. J. Henzen uit Wemeldinge (Belijdenisdienst)
Dienstdoende ouderling: Dhr. Patrick Joziasse
19.00 uur: Ds. A.C. Verweij uit ‘s-Gravenzand
Dienstdoende ouderling: Dhr. Patrick Joziasse
Zondag 25 mei 2025
10.00 uur: Dhr. J.W. van de Kamp uit Beverwijk
Dienstdoende ouderling: Dhr. Jan de Heer
19.00 uur: Ds. H.M. Habékotté uit Vlaardingen
Dienstdoende ouderling: Dhr. Jan de Heer
Donderdag 29 mei 2025 (Hemelvaartsdag) in De Lichtbron
09.30 uur: Ds. Mevr. M. Zebregs uit Voorburg
Dienstdoende ouderling: Dhr. Jan Torn
Berichten van ds. Bart Schoone
Indrukwekkende dagen
Ik schrijf deze woorden op 6 mei. We hebben het Paasfeest én 4 en 5 mei net achter de rug. In krant, op radio en t.v. is heel veel aandacht besteed aan de onderdrukking in W.O. II en aan de bevrijding. Als vroegere predikant van De Kreek, Sonnevanck, De Opmaat en Duinhof sprak ik in de mei-maand veel met de bewoners, ook over de oorlogsjaren. Er waren mensen die de ingrijpende verandering van de bevrijding als moeilijk hebben ervaren. De ervaring van onderdrukt worden, onvrij zijn naar vrij zijn, gaan en staan waar je wilt, was voor sommigen moeilijk te verwerken. Deze verandering was te veel voor hen. Daar was tijd voor nodig. Pas later drong het bij stukjes en beetjes bij hen door wat het betekende om vrij te zijn. Iets dergelijks komt ook voor bij mensen die langdurig ziek zijn geweest. Hun moeite, onmacht om zich te voegen naar een ander patroon noemen we hospitalisering.
Je zou kunnen zeggen, dat zoiets ook speelde bij het Paasgebeuren. Ook het Paas-evangelie betekende een totale omwenteling, een kosmische schok. Een bericht wordt aan mensen doorgegeven, ongekend en ongehoord: “Hij, de Gekruisigde, is hier niet, want Hij is opgestaan”. In het evangelie lezen we dat de eerste getuigen niet een gat in de lucht springen van vreugde, maar diep-geschokt en stomverbaasd zijn. De vrouwen hebben tijd nodig om de tijding te verwerken. De versie van Marcus eindigt zelfs op deze wijze: “En zij gingen naar buiten en vluchtten weg van het graf, want vrees en angst hadden de vrouwen bevangen. En zij zeiden niemand iets, want zij waren erg bang.”
Maar allengs breekt de vreugde door. Ik vind dit een ontroerende trek in het Paas-evangelie, waardoor die beide vrouwen heel dichtbij komen en zo wint hun getuigenis aan geloofwaardigheid. Met vrees én grote blijdschap gaan zij op weg om het bericht van de Gekruisigde, die de Opgestane is, door het te vertellen. En het is echt opvallend dat vrouwen de eerste getuigen waren. Vrouwen werden doorgaans terzijde geschoven in de mannenmaatschappij. Hier mogen zij het verheugende nieuws verkondigen. Dit alles maakt het evangelie voor mij alleen maar geloofwaardiger.
Pastoraat
Overleden
Op 27 april is in verzorgingshuis ‘Het Woerdblok’ in Naaldwijk overleden de heer Nico Beijleveld in de leeftijd van 77 jaar. Op de rouwkaart staan de woorden vermeld: Omringd door onze liefde, is rustig van ons heengegaan mijn lieve man, onze ondernemende vader, trotse opa en overgrootvader met gulle lach. De afscheidsdienst heeft op zaterdag 3 mei plaatsgevonden in crematorium Haagse Duinen. Nico laat echtgenote Joke, dochters Monique en Bianca met de schoonzoons Willem-Jan en Richard achter. En ook nog 6 kleinkinderen en een achterkleinkind. In het ‘Plein-nieuws’ zal een uitgebreidere ‘in memoriam’ verschijnen. We wensen de familieleden Gods kracht toe in dit gemis.
Zieken
Drie namen die al vaker genoemd zijn.
Met mevrouw Riek van der Gaag in De Ark gaat het gelukkig iets beter. Zij krijgt weer een beetje hoop! De heer Frans Dieleman zit nog steeds in het traject van ‘afwachten wanneer de knie-operatie eindelijk zal plaatsvinden.’ De heer Bert v.d. Berg zal in het Erasmus M.C. op 21 mei en 4 juni weer een operatie aan de lever ondergaan om kwaadaardige tumoren te verwijderen.
We wensen genoemde gemeenteleden, maar ook niet genoemden die kampen met gezondheidsproblemen veel kracht en Gods nabijheid.
Afwezig
Van 31 mei tot en met 11 juni ben ik afwezig.
Ten slotte
Een hartelijke groet van ds. Bart Schoone.
Overige berichten
Agenda 16 mei t/m 29 mei 2025 (overgenomen uit de agenda van de kerkapp)
Heeft u een activiteit die niet in de kerkapp staat maar die u wel genoemd wil hebben in dit blad, dan kunt u deze doorgeven aan de scriba, email; scriba@plein5.nl of aan samen@plein5.nl
- Donderdag 15 mei; 18.30 tot 20 uur – Belijdeniscatechese
- Donderdag 15 mei; 19.30 tot 22 uur – Bijbel gesprekskring
- Dinsdag 27 mei; 09.30 uur – Bidden voor vervolgde christenen en eigen gemeenteleden
- Dinsdag 27 mei; 18.30 tot 20 uur – Q-time
- Woensdag 28 mei; 09.30 tot 10.30 uur – Vrouwenkring
Bij de diensten van 18 mei 2025
In de morgendienst zal voorgaan dominee J. Henzen uit Wemeldinge. Tijdens deze dienst zullen 4 jongeren belijdenis van het geloof afleggen. De namen van de jongeren zijn:
- Boaz Benjamin Non
- Kim Naomi Ros
- Lars Lucas Ros
- Milan Gerardo Esli Wubben
Zij hebben de belijdeniscatechese gevolgd bij Gesina. Wij zijn verheugd dat dominee J. Henzen bereid is om deze dienst te leiden. “Een soort van vrucht, waar ik ook aan heb mogen werken”. Zo noemt hij het zelf. Vanuit de kerkenraad een oproep aan iedereen om deze dienst bij te wonen, zodat onze jongeren ook voelen dat ze in een zgn. warm bad zullen worden opgenomen.
In de avonddienst gaat voor dominee Verweij uit ’s-Gravenzande, een graag geziene en gehoorde predikant binnen onze gemeente.
Hemelvaartdag valt dit jaar op donderdag 29 mei. Er zal een gezamenlijke dienst zijn met de broeders en zusters van “De Lichtbron”. Deze dienst zal plaatshebben in “De Lichtbron”, Pieter van der Plasstraat. Aanvang: 9.30 uur en voorganger is dominee M. Zebregs uit Voorburg.
Belijdenis van geloof
In de kerkelijke gemeenten die behoren tot de Protestantse Kerk belijden gemeenteleden het geloof steeds weer opnieuw volgens de belijdenisgeschriften, bijvoorbeeld tijdens het vieren van de eredienst. Gemeenteleden leggen in hun gemeente bovendien een openbare geloofsbelijdenis af. Dit wordt in de praktijk ook wel ‘belijdenis doen’ genoemd. Maar wat is ‘belijdenis doen’?
Tijdens de openbare geloofsbelijdenis belijdt het gemeentelid individueel en in gemeenschap met de gemeente het geloof in God de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Het beamen of ontvangen van het sacrament van de doop staat daarbij centraal. Door het individuele beamen van de (te) ontvangen doop, het openbare belijden van het geloof en het afwijzen van alle kwaad, treedt een gemeentelid tot de gemeente toe als belijdend lid. Gemeenteleden die nog niet eerder zijn gedoopt ontvangen bij de openbare geloofsbelijdenis de doop. In de gemeente vormt het afleggen van de openbare geloofsbelijdenis een voorwaarde om deel te nemen aan het sacrament van het heilig avondmaal en om bevestigd te kunnen worden als ambtsdrager. (website PKN)
Het afleggen van de openbare geloofsbelijdenis is niet enkel openlijk bevestigen en getuigen van wat je gelooft voor de kerkelijke gemeente, maar individueel en volwaardig “ja” zeggen tegen God vanuit het hart. Het is een intiem en persoonlijk teken dat je werkelijk bereid bent om Christus te volgen en deel uit te maken van Zijn gemeenschap. Daarom is de openbare geloofsbelijdenis verbonden met de doop, waardoor mensen in de Gemeente van Christus en het Lichaam van de Heer worden opgenomen.
Een hartelijke groet van uw scriba,
Christine Bosma
Open Doors Wateringen
De situatie in Syrië is voor Christenen nu zeer complex, soms is er hoop , soms ook grote angst voor vervolging. Onderstaand een fragment van een situatieschets van een opendoors medewerker die in Syrië is. Na bijna 54 jaar regering door de familie Assad, eerst onder Hafez al-Assad en later voortgezet door zijn zoon, Bashar al-Assad, is er een nieuw tijdperk aangebroken in Syrië. Het regime werd gekenmerkt door wijdverspreide onderdrukking en, meer recent, wreedheden begaan tegen burgers tijdens de 14 jaar durende burgeroorlog. We vroegen Juliette (schuilnaam) , een christelijke vrouw die in Syrië woont, om haar perspectief op de veranderingen in Syrië in deze overgangsperiode te delen.
Het ene moment is er de belofte van vrede tijdens de maand Ramadan, het volgende moment de schokkende realiteit van sektarisch geweld. Naast economische problemen heeft Syrië nu ook te kampen met een gewapend conflict. Dat dit zo plotseling gebeurde en de opeenstapeling van crisis op crisis doet de natie wankelen. De tijd gaat door, maar er lijkt geen oplossing te komen voor een heel aantal problemen in Syrië. De geldcrisis duurt voort, waardoor mensen wat ze op de bank hebben staan niet op kunnen nemen. Veel bedrijven zijn zwaar geraakt, wat leidde tot ontslagen. Het gaat om bedrijven in de privésector die door deze crisis zijn getroffen maar ook om overheidsinstellingen waar medewerkers die aan het regime van Assad verbonden waren werden ontslagen. Het gevolg is een stijgende werkloosheid in heel het land.
Ramadan wordt ook wel ‘maand van goedheid’ genoemd. Als de maand begint, vasten moslims en het is interessant om te zien hoe het dit jaar samenvalt met het christelijke vasten. De sfeer van de Ramadan is overal voelbaar; steden en markten bruisen en het is prachtig om te zien hoe iedereen iftars en traditionele vieringen met elkaar deelt. Dit jaar was het echter een beetje anders voor mij. Ik woon in een gebied zonder moskeeën, maar er werd een luidspreker geïnstalleerd om de adhan uit te zenden bij zonsopgang en zonsondergang, om het begin en het einde van het vasten te markeren.
Deze maand voelde als een verrassingsdoos, met elke paar dagen nieuwe uitdagingen. Het begon toen ik wakker werd met het nieuws van een plotselinge aanval. Een fractie die loyaal is aan het oude regime van al-Assad lanceerde tijdens de eerste week van de Ramadan een aanval op regeringstroepen. Deze aanval leidde tot een aanzienlijk aantal doden en stortte het westen van Syrië in een golf van geweld waarbij zowel Alawitische burgers als Alawitische gewapende groepen betrokken waren. Onder de slachtoffers waren ongeveer vijf christenen, die omkwamen simpelweg omdat ze in een gebied met veel Alawieten woonden. Naast deze moorden werd de gemeenschap ook verscheurd door vernielingen. Ik hoorde van meer dan twintig christenen die bezittingen verloren dat hun huizen werden geplunderd en auto’s gestolen. Tientallen anderen hadden te maken met beledigingen en grove taal waardoor ze zich onveilig voelden. Angst hield hen in de greep. Het is verschrikkelijk om opgesloten te zitten in je eigen huis waar je je veilig zou moeten voelen, en omringd te zijn door geweld. Ook al waren christenen niet het primaire doelwit, het risico dat er opeens wat zou gebeuren was constant aanwezig. Mijn vriend in Latakia vertelde me: “Het voelde alsof we keken naar een brand die onze eigen voordeur naderde”. Ze voegde eraan toe: “We konden niet slapen. Het waren een paar zware dagen, zo pijnlijk om te zien hoe vrienden en buren werden gedood of gewond raakten.” Ze vertelde ook dat christelijke gezinnen Alawitische gezinnen ter bescherming onderdak boden, een prachtige getuigenis van Gods licht dat schijnt door daden van medeleven in deze moeilijke tijden.
Op dinsdag 27 mei om 9.30 bidden we voor de situatie in Syrië en voor andere vervolgde Christenen in de voorzaal van de kerk . We bidden ook voor de eigen gemeente en de zieken in de gemeente. Iedereen is van harte welkom.
Marion van der Plaat
Recente reacties